EN

OTD BERGEN 2024

Norges smarteste industribedrift kommer til OTD Bergen

Published

Bryne-bedriften Aarbakke har som mål å bli verdens grønneste produsent av produkter til olje- og gassnæringen. I 2021 ble selskapet kåret av Norsk Industri til Norges smarteste industribedrift.

Fra hestesko til robotisering

Selskapet har en lang historie og startet opprinnelig i 1918 med å lage hestesko. Dette fortsatte frem til 1981 da gründerens barnebarn og daglig leder Inge Brigt inkorporerte den første CNC-maskinen.

I 1988 kjøpte Inge Brigt opp et annet lokalt mekanisk selskap kalt Jær Mek, som snart ble innlemmet i Aarbakke AS. I 1990 fusjonerte Aarbakke AS med ingeniørselskapet Njuma, og fikk dermed sin egen ingeniøravdeling. To år senere ble Aarbakke AS kjøpt opp av Nodeco, et selskap som hovedsakelig opererte med undervannsutstyr for oljeindustrien.

Dette selskapet ble igjen kjøpt opp av Weatherford, et amerikansk oljeserviceselskap med virksomhet over hele verden.

Inge Brigt kjøpte tilbake Aarbakke AS i april 2000, og selskapet ble igjen et uavhengig produksjonsselskap basert i Jæren, Rogaland. Om våren 2003 flyttet Aarbakke til en helt ny fabrikk, som hadde vært planlagt lenge og skulle gi selskapet betydelig forbedret produksjonsfasilitet langt inn i fremtiden.

Inge Brigt Aarbakke, CEO Aarbakke og Rolf Thu, CTO Aarbakke.

Digitalisering og videreutvikling

I 2021 ble selskapet kåret til «Årets Smarteste Industribedrift» av Norsk Industri og partnere. 

– Aarbakke tar stadig i bruk ny teknologi og digitalisering for å videreutvikle produksjonen, sa juryleder Torger Reve. Samtidig deler bedriften tilegnet kunnskap og erfaring med både konkurrenter og samarbeidspartnere, noe som gjør at de også er en aktiv bidragsyter til å utvikle hele Industri-Norge, og ikke bare egen virksomhet.

Flere
Nyheter